Spirulina wordt gezien als een super geneeskrachtig voedingssupplement en is zeer rijk aan proteïne, vitamines en mineralen. Astronauten eten dit algen-extract in de ruimte omdat het zo voedzaam is.
In dit artikel bespreken we wat spirulina voor jou kan betekenen. Lees verder en ontdek de vele gezondheidsvoordelen!
Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige
Wist je dat...
...spirulina in de pure vorm een van de oudste levensvormen hier op aarde is? Namelijk zo'n 3,6 miljard jaar oud.
Wat is spirulina?
Spirulina (Arthrospira) is een spiraalvormige micro-algenvorm uit zout water. Eigenlijk is het een bacterie; een eencellig organisme dat ook wel bekend is onder de naamcyanobacterie.
Algen groeien mede door invloed van de zon. Door het zonlicht krijgt spirulina ook de bekende blauw-groene kleur.
De 'plant' heeft zich in zijn lange bestaan steeds weten aan te passen aan zijn omgeving. Het komt van nature vooral voor inmineraalrijke merenin Mexico en Afrika en is in de geschiedenis al door veel culturen omarmd.
Tegenwoordig wordt spirulina commercieel gekweekt in zoutwater-bassins, met name in Noord-Amerika en Azië. Hier worden erpoedersvan gemaakt enpillenvan gedraaid.
Vanwege de hoge dosis aan belangrijke voedingsstoffen komt er steeds meer vraag naar deze vermeende 'superfood'. Er wordt per jaar zo'n 3000 ton gekweekt.
Voedingsschema's op maatNieuw
Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.
Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Meer informatie
Powered by FitChef
Voedingsstoffen
Spirulina zit vol belangrijke voedingsstoffen. Bij deze alg in het bijzonder worden de voedingsstoffen zeer goed opgenomen door het lichaam.
- 11 verschillende vitamines waaronder B12
- 8 essentiële aminozurenvoor een compleet aminozuurprofiel
- Eiwitten een zeer hoge dosis proteïne
- Anti-oxidanten zoals chlorofyl, fycocyanine en bètacaroteen
- Onverzadigde vetzuren zoals omega 3
- Essentiële mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium
- 96 spoorelementen
De 11 vitamines
Ja, het is waar; spirulina bevat tot wel 11 verschillende vitamines. Lees hier welke dit zijn.
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B6
- Vitamine B9/B11
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K
Vitamine B9 (of de vroegere naam B11) is de benaming vanfoliumzuur.Foliumzuur is belangrijk voor een goed fuctionerend zenuwstelsel.
Alle gezondheidsvoordelen van spirulina op een rij
Naast de grote hoeveelheid voedingsstoffen dat spirulina met zich meebrengt, zijn er nog veel meer voordelen te vinden. Wij hebben alle voordelen op een rij gezet.
1. Spirulina bevat de meeste eiwitten
Spirulina is de meest eiwitrijke voeding ter wereld. Er zit dus relatief veel meer proteïne in dan bijvoorbeeld in een ei. Een ei bestaat uit ongeveer 10% proteïne en spirulina bestaat uit zo'n 60 tot 70% proteïne.
In veel producten zitten eiwitten. Je kunt mager vlees (27% eiwitten), zuivel of vis nemen om de hoeveelheid proteïne in je voeding te verhogen. Spirulina is een goede keus, zeker voor vegetariërs, veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Start de quiz
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
2. Spirulina is een bron van antioxidanten
Antioxidaten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de kans op verschillende chronische ziekten verkleind. Spirulina bevat een aanzienlijkhoog gehalte antioxidanten.
Het stofje fycocyanine speelt daar een grote rol in. Dit is tevens de stof die spirulina de kenmerkende blauw/groene kleur geeft.
3. Spirulina verlaagd het slechte LDL cholesterol
Hart- en vaatziekten kunnen worden veroorzaakt door meerdere risicofactoren. Een daarvan is een te hoog gehalte van het slechte LDL cholesterol. Spirulina verkleint het risico op hart- en vaatziekten doordat het een (LDL) cholesterolverlagende werking heeft. Het goede LDL cholesterol wordt daarentegen verhoogd.
4. Spirulina verlaagt de bloeddruk
Spirulina kan de aanmaak van stikstofmonoxide stimuleren. Hierdoorontspannen en verwijden je bloedvaten. Met spirulina wordt je bloeddruk verlagd en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleind.
5. Spirulina is een goede bron van ijzer
Bloedarmoede komt vaak voor bij ouderen en zwangere vrouwen. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als vermoeidheid en zwakte. Er is dan sprake van een verminderde hoeveelheid hemoglobine of rode bloedcellen in je bloed.
Spirulina bevat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Deze stof stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en gaat daarmee bloedarmoede tegen.
Waar koop ik spirulina?
Spirulina is online of in de winkel te koop bij gezondheidswinkels en drogisterijen.Met biologische, zuivere spirulina heb je de meeste kans op een gezond product. Er hoeven dus geen kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of bindmiddelen in te zitten.
De prijzen zijn zeer variabel. Het is het geld waard om voor goede kwaliteit te kiezen, maar het kan geen kwaad om even wat prijzen te vergelijken.
Wist je dat...
..spirulina vaak wordt ingenomen in combinatie met chlorella, de zoetwater alg? De algensoorten lijken veel op elkaar wat betreft gezondheidsvoordelen. Spirulina bevat echter jodium en Chlorella nagenoeg geen jodium.
Optimale teelt
Het is belangrijk dat de teelt onder goede controle staat. Er moetvoldoende zonaanwezig zijn bij het kweken en het water moet van goede kwaliteit zijn; liefst gefilterd.
Ook wordt er bij hoogwaardige teelt gebruik gemaakt vansproeiverdamping.Dit is eendroogproces waarbij alle voedingsstoffen bewaard blijven.
Helaas is er weinig tot geen kwaliteitscontrole op het product. Bij de productie zou er bijvoorbeeld nitraat toegevoegd worden om de groeisnelheid te verhogen. Nitraat wordt langzaam omgezet in nitriet. Nitriet kan er voor zorgen dat belangrijke goede bacteriën in je lichaam gedood worden.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Start de quiz
Dosering
Het meest bekend zijn depillenen depoeders.Van de pillen kun je10 à 20 gramper dag slikken.Neem de supplementen liefst zo'n 30 minuten voor de maaltijd met water in.
Wanneer je veelsportof intensief beweegt kun je dit verhogen naar zo’n30 tot 60 gram.
Er is nog geen bovengrens bekend bij het gebruik van spirulina. Bouw het wel rustig op en voel goed aan hoe je lichaam op spirulina reageert.
Hoe gebruik je spirulina?
Spirulina zit vol gezondheidsvoordelen, maar staat daarnaast ook bekend om een groot nadeel: de smaak. Als je een spirulinapil slikt, ben je er snel vanaf. Maar spirulinapoeder zul je toch echt ergens in moeten verwerken. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit te doen. Doe een eetlepel spirulina in:
- brooddeeg
- pannenkoekbeslag
- smoothie of sap
- dressing
- guacamole
Bewaar spirulina op een koele, droge plaats.
Zitten er ook nadelen aan spirulina?
Sommige mensen zijn niet enthousiast over spirulina. Dit zijn de redenen hiervan:
- Het gebruik kan bijwerkingen geven
- Het is behoorlijk duur
- De geur en smaak is niet voor iedereen
- Niet te gebruiken bij een schildklieraandoening
Spirulina is dus een ontzettend goede bron voor voedingsstoffen. Misschien wordt spirulina wel dé voedingsbron van de toekomst. Het is gemakkelijk te verkrijgen zonder dat het de grond volledig uitput.